Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 juni 2010

Poliser trötta på att jaga vanliga Svensson

PINNJAKT. Den svenska polisen har fått utstå mycket kritik, ibland helt befogad, över den uppenbara oförmåga man upplevs ha vad gällande hårda och riktade insatser mot det grovt kriminella klientelet som på vissa orter i Sverige mer eller mindre verkar styra och ställa som dom vill.

En ny undersökning från Polisförbundet visar dock att det knappast är dom tjänstgörande polisernas ovilja till ”riktigt” polisarbete som är hindret, snarare är det politiska beslut och felprioriteringar som ligger bakom.

Undersökningen visar att en stor majoritet är kritiska mot polisens nuvarande statistiska system, som de kallar "att räkna pinnar". Tre av fyra anser att det nuvarande systemet inte är effektivt och att det får polisen att satsa fel.

Det blir problem när man enbart räknar medlen och inte ser medlen som ett sätt att nå målet. Många poliser tycker att det är tråkigt, säger Roy Cederbäck, ordförande i Polisförbundet i Västmanland.

Cederbäck och Polisförbundet pekar bland annat på att poliser kan känna sig tvingade att ställa sig på stora vägar i rusningstid för att kontrollera nykterheten, i stället för att ibland stå på småvägarna. Rusningstrafik ger nämligen fler "pinnar" i statistiken, och då kan man lättare uppfylla de statistiska målen. Man kan också välja bort viktiga men krångliga utredningar och satsa på lättlösta småbrott.

Man anser att en starkare och snabbare fokusering på exempelvis områden där det bevisligen existerar mycket brottslighet vid tillfället snabbare skall kunna få resurser till insatser, istället för att stå vid vägarna och kolla hastighet och nykterhet.

VLT




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: