Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 april 2010

Så, nu fick ni gratis ett scoop väl värt att utforska. Väl värt ett reportage i Uppdrag Granskning.

En migga funderar och berättar med anledning av den här artikeln i Dagens Nyheter den 16 april, Mer än bara barn:

”Så, nu fick ni gratis ett scoop väl värt att utforska. Väl värt ett reportage i Uppdrag Granskning.”

En dag kommer hon att få äta upp de här orden, som hon skrev i landets största morgontidning – fast hon kan förstås alltid försvara sig med att hon är grovt vilseledd.

Jag ensam – och jag arbetar inte ens med det här, utan måste hoppa in p.g.a. att de ordinarie handläggarna har tidsbrist – har i år haft 16 anhörigas ansökningar på mitt bord. Anhöriga till ”barn” som sades vara ensamma ända till dess att de fick PUT (permanent uppehållstillstånd). Om den här takten står sig kommer jag ensam (!!!) att ha kommit upp i hälften av det som Hanne Kjöller tror är sanningen.

Förra året hade jag själv 45 (!!!!) ansökningar som handlade om samma sak. Och vartenda dossiernummer är pietetsfullt sparat i en lista. Och just nu ligger hundratals sådana här ansökningar och väntar på att på att vår kära expertenhet här på Migrationsverket ska krysta fram ett vägledande beslut om identitetslösa.

Varje tillståndsenhet i landet – med undantag för några som är helt specialiserade på annat – har i dagsläget en eller två barnhandläggare vardera. Det finns 20 sådana tillståndsenheter. Om vi skulle tro den officiella statistiken har varje sådan handläggare bara ett fåtal ärenden per år. I verkligheten hinner de knappt med jobbet.

Så hur i herrans namn hänger då det här ihop?

Enkelt: De flesta anhöriga till barn registreras med generall ansökningsskäl som inte säger något om vem som är vad, eller hur gamla de är. ”BH” är den absolut vanligaste koden som används i de här fallen. Den koden säger ungefär att det är ”annan anhörig på hushållsgemenskap”. Om Migrationsverket skulle få order om att presentera de riktiga siffrorna istället för den här rätt löjeväckande statistiska lögnen skulle det behövas en manuell räkning.

Så, nu fick ni gratis ett scoop väl värt att utforska. Väl värt ett reportage i Uppdrag Granskning. Och om Migrationsverket gör så här med statistiken av ointresse, av misstag, eller för att verket inte vill visa de riktiga siffrorna det får den undersökande journalisten spekulera om.




Ursprungsartikel
Källa: Merith Wager (importerat inlägg)

Inga kommentarer: