Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 29 april 2010

Lättkränkte Finken får nya femtusen av SD-aktiv

Den 18 oktober 2008 höll SDU torgmöte på gågatan i Malmö. Naturligtvis fanns det även hundratalet gaphalsar från vänstern. En av dessa gaphalsar var den numera ökände kommunisten Fredrik ”Finken” Jönsson, aktiv medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund. På given signal efter att ha tröttnat skred polisen till verket och skringrade gaphalsarna med hästar och batonger.

Så här såg det ut då:

Man ser tydligt att Jönsson åker i backen.

Efter dramat fanns det bloggare som fick för sig att Jönsson attackerat SD-aktiva på plats för att sedan gripas av kravallpolis. Vi tror oss vet vem som var först ut med ryktet. Några som plockade ryktet och skrev om det i andra hand var SD-politikerna Stefan Olsson och Carina Herrstedt som driver SD Landskrona. ”Finken” vädrade förstås pengar och stämde dem förtal och fick femtusen. (Totalt har han stämt dem tre gånger och vunnit.)

Samma rykte plockade även Dragan Klaric, SD-aktiv, upp på sin blogg. Dragan sitter i Sverigedemokraternas lokala partistyrelse i Helsingborg. Den lättkränkte ”Finken”, med för mycket fritid, vädrade nya pengar och stämde Dragan för förtal.

Helsingborg tingsrätt tilldömer nu ”Finken” nya femtusen och fäller därmed Dragan för förtal.

HD

Bloggare ej ansvariga för kommentarer

Däremot frias Dragan Klaric för kommenterar som skrivits på hans blogg, eftersom han inte anses vara ansvarig för uppgifterna som publicerats där. Kontentan är att bloggare efter den domen, den första i sitt slag, inte kan hållas ansvariga för kommentarer som gjorts av andra — trots att de granskats och publicerats av den som ansvarar för bloggen. Från domen:

”Enligt tingsrättens uppfattning kan mot bakgrund av den grundlagsskyddade yttrandefriheten och Europakonventionens fri- och rättigheter brottskatalogen inte utvidgas till att omfatta skyldighet för tillhandahållaren av tjänsten att också hindra spridandet av uppgifter som kan utgöra brottslig gärning enligt andra straffrättsliga regler, t.ex. förtal. Med hänsyn härtill kan Dragan Klaric inte heller vara att anser som medgärningsman till den som skrivit inlägget. Tingsrätten kan inte heller finna stöd för att undlåtenheten att avlägsna kommentarerna under två månaders tid medför skadeståndsskyldighet för Dragan Klaric.”

Kommentarerna är att bedöma som förtal, anser tingsrätten. Men lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor omfattar inte förtalsbrott.

Medievärlden



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: