Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 28 februari 2010

De falska barnen

-

Ibland verkar det som om media på senare tid faktiskt blivit lite bättre på att rapportera objektivt om invandringen. När t.ex. SvD idag har en artikel om "ensamkommande flyktingbarn" så framgår inne i texten tydligt nog att vad det i själva verket handlar om är tonårspojkar ("ensamkommande flyktingbarn, läs tonårspojkar,"). Jag vet dock att det finns journalister som försvarar det politiskt korrekta ordvalet med att man i juridisk mening faktiskt är barn tills man fyllt 18. Fast i vilka andra sammanhang kallar medierna 16 och 17-åringar för "barn"? Så varför inte använda det sakliga begreppet "minderåriga flyktingar" istället?

Okej, dum fråga. Vi vet förstås alla exakt varför. "Barn" väcker känslor och mottagandet av "barn" som flytt från krig framstår som särskilt behjärtansvärt. Fallet Vellinge illustrerar saken utmärkt. För inte tror ni väl att reaktionerna blivit ens hälften så starka som de nu blev om det hade handlat om vanliga flyktingar? Ibland blir den politiskt korrekta benämningen emellertid för absurd för att inte vara avslöjande, eller vad sägs om detta: "Enligt anmälan blir kvinnliga arbetstagare berörda av barnen på ett sexuellt icke önskvärt sätt." Det handlar om ett boende för ensamkommande "flyktingbarn" i Hova i Västergötland, där personalen förutom att bli sexuellt ofredad även utsatts för hotelser och fått föremål kastade mot sig. Merit Wager, med goda kontakter inom flyktingmottagandet, menar på sin blogg att detta inte är något ovanligt och frågar sig: "Undrar förresten hur det känns för personalen på dessa boenden för unga asylsökande att via sina skatter vara med och bekosta det hela och dessutom bli misshandlade och hotade? 2.900 kr/dygn kostar varje ungdom. Det är vad många som lever på bidrag har per månad…" (Läs gärna hela hennes bloggpost här!)

Fast om media nu skulle börja bli mer sanningsenliga i den här frågan genom att kalla ungdomar för "ungdomar" och inte för "barn" så är det bara en början. Nästa steg är att våga ta upp frågan om deras verkliga ålder. Wager menar att många i själva verket är äldre än 18, men har inga konkreta bevis för detta. I Norge har man dock gjort det till en vana att ålderstesta ensamkommande "flyktingbarn" hos tandläkaren. Varvid det visat sig att nio av tio av allt att döma är äldre än vad de utgett sig för att vara! Inget talar för att det skulle se annorlunda ut i Sverige.

-

Ursprungsartikel
Källa: Kulturkrig (importerat inlägg)

Inga kommentarer: