Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 31 januari 2010

Rätt slutsatser av DN-redaktionen

Kristdemokraterna har lagt ett förslag som accepterats av övriga Alliansen, det handlar om att en värdegrundsparagraf skall skrivas in i socialtjänstlagen. Så här står det om detta förslag i DN.
Där ska det slås fast att äldre ska leva ett "värdigt liv" och "känna välbefinnande". Dessutom vill regeringen att landstingen ska upprätta lokala så kallade "värdighetsgarantier". Det är välmenande men till intet förpliktande ord. Vackra och allmänna fraser som inte kan förändra vården av de äldre till det bättre i Sverige.

Vad är ett "värdigt liv"? Vem skall bestämma när en människa känner "välbefinnande"? Att skriva in sådana här subjektiva saker i en lag strider mot allt förnuft. Alla lagar skall vara glasklara och konkreta. Detta är jämförbart med att man skulle skriva in "varje människa måste vara snäll mot sina medmänniskor" i brottsbalken. Självklart är det bra om man är snäll mot sina medmänniskor, men det skall inte stå i lagen. Inte ens i landets klassrum använder man sådana här flummigheter längre som klassrumsregler. Fördelen med sådana här skrivelser är att de inte behöver kosta något, utom för en hord administratörer och tjänstemän som kan sysselsätta sig hur mycket som helst med sådana här skrivelser. Så här står det vidare i artikeln.
Folkhälsominister Maria Larsson tycker att det är "historiskt" att en nationell värdgrund håller på att bli verklighet i Sverige. Att övriga regeringspartier har gett upp sitt motstånd beror sannolikt på att allianspartierna bjuder varandra på sådant som kan framställas som framgångar inför det stundande valet. Dessutom är förslaget så allmänt och så otydligt att det kanske inte anses kunna ställa till med särskilt mycket skada.

Sådana här meningslösa skriverier ställer faktiskt till med skada. De som arbetar i äldreomsorgen måste avsätta värdefull arbetstid till att bläddra och läsa alla skrivelser som rör denna "värdegrund". Det kostar också samhället pengar att sysselsätta en massa tjänstemän med meningslösa skrivelser och påbud som ändå ingen bryr sig om. En liknande utveckling har skett inom skolan sedan den kommunaliserades. I varje kommun sitter ett antal kommunala tjänstemän och författar den ena "värdegrunden" efter den andra. Ingen bryr sig om alla papper som kommer i en jämn ström från de olika kommunalhusen, men det slukar ändå tid och resurser, resurser som kunde användas på ett bättre sätt. Till slut så står det så här i denna utmärkta artikel av DN-redaktionen.
Regeringen vill avsätta 80 miljoner kronor årligen för att, som det heter, implementera värdegrunden i äldreomsorgen. Det finns tyvärr en uppenbar risk att dessa pengar framförallt kommer att sysselsätta alla som arbetar i äldreomsorgsbyråkratin. Det kommer att ordnas konferenser och tryckas handlingsplaner och informationsmaterial. Det kommer att användas ännu fler vackra ord. Men för en verklig förbättring av äldreomsorgen krävs något annat.

Den nuvarande regeringen kommer alltså att satsa 80 miljoner på en massa "snömos" som redan hårt ansträngda inom äldrevården måste plöja igenom för att behålla sin löneutveckling. De som redan sliter inom äldreomsorgen vet förmodligen bättre än både Maria Larsson och övriga regeringen vad en värdig tillvaro för de äldre innebär. Detta är också ett sätt att dumförklara de som redan arbetar inom äldreomsorgen. Ett sämre förslag än detta får man leta efter. DN-redaktionen förtjänar en stjärna i boken för denna analys som jag faktiskt tycker är klockren. Det har ju hänt, om vi säger så, att jag understundom kritiserat denna redaktion som alla vaneläsare av denna blogg känner till.

Länk DN

Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: