Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 31 oktober 2009

Kraftig ökning av ensamkommande barn till Sverige


Migrationsverket räknar med att 2 400 ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige under 2009. Det är en ökning med hela 33 procent jämfört med prognosen den 30 juli. Samtidigt tenderar antalet asylsökande att öka.

Migrationsverket konstaterar i en prognos till regeringen att antalet ensam-kommande barn fortsätter att öka kraftigt. Antalet väntas bli 2 400 i år och nästa år. I den tidigare prognosen som lämnades till regeringen den 30 juli väntades 1800 ensamkommande barn söka asyl i Sverige. Ökningen innebär att trycket på det redan hårt ansträngda systemet för mottagande växer och att behovet av att fler kommuner tillhandahåller platser för barnen ökar.

Även antalet asylsökande till Sverige tenderar att öka. Mycket talar för att den nedåtgående trenden är bruten. Migrationsverket bedömer att mellan 22 000 och 25 000 personer kommer att söka asyl i Sverige nästa år. Det är en ökning med upp till 3 000 i förhållande till föregående prognos.

Bedömning görs främst mot bakgrund av situationen i Somalia där det råder väpnad konflikt i huvudstaden Mogadishu. Migrationsverket bedömer att Sverige kan komma att ta emot ett ökat antal asylsökande från det svårt våldsdrabbade landet. Utvecklingen innebär att en allt större andel av de asylsökande utgörs av somalier. Eftersom många i den gruppen väntas ha behov av skydd, räknar Migrationsverket med att andelen bifall i asylprocessen kommer att öka.

Migrationsverket

Migrationsverket vill motverka att familjer splittras

Migrationsverket välkomnar en lagändring som motverkar att barn skiljs från sina föräldrar. Men Migrationsverket tycker inte att det förslag som Justitiedepartementet har tagit fram går tillräckligt långt. När man vet att en förälder som ska lämna landet kommer att beviljas uppehållstillstånd, är det onödigt att splittra familjen även om det är för en kort tid.

Även om de föreslagna lagändringarna är ett steg i rätt riktning anser Migrations-verket att utrymmet bör utvidgas ytterligare. Migrationsverket tycker inte att det ska spela någon roll hur länge separationen varar, utan föreslår att tidsgränserna slopas. I förslaget anges att det ska röra sig om en "inte obetydlig tid" för att undantag ska kunna göras.

– Det är en viktig förändring för att vi ska kunna ha fokus på barnens bästa i vårt arbete, men förslaget skulle kunna gå längre. Jag tycker inte att man ska splittra barnfamiljer. Om det är uppenbart att en förälder kommer att beviljas uppehålls-tillstånd, så är det onödigt att separera familjen även om det är för en kort tid, säger Generaldirektör Dan Eliasson.

Huvudregeln när man ansöker om uppehållstillstånd på anknytning är att tillståndet ska vara klart innan man kommer till Sverige. Den som redan befinner sig i Sverige måste därför med få undantag resa hem och ansöka. Det gäller även föräldrar, med följd att barn för en tid riskerar att skiljas från sin förälder. Det aktuella förslaget har tagits fram sedan Migrationsverket hösten 2007 gjort regeringen uppmärksam på behovet.

Migrationsverket



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: