Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 september 2009

De är sju av Sveriges värsta rånare – bara svenska namn


Polishelikoptrarna blev kvar på marken efter rekordrånarnas sabotage i samband med depårånet i Västberga den gångna veckan. Det är inte första gången polisen sätts ur spel under uppmärksammade kupper.

1ranare_1032439l

Dessa män har skjutit mot polisen, lurat dem med bombattrapper samt stoppat dem med bilbränder och fotanglar. De har satt oskyldiga liv på spel i sina våldsamma rånattacker – som gett hundratals miljoner kronor i byte.

Rånet mot Nokas, Norge

Jusuf Hani, 28
Klockan 23.55, en måndagskväll i augusti 2009, ringde han själv till polisen och berättade att han befann sig på Sola flygplats i Stavanger. Efter fem år gav han upp. Jusuf Hani, 28, från Västra Frölunda överlämnade sig själv efter att ha varit internationellt efterlyst för Stavangerrånet i fem år. Jusuf Hani fångades på en övervaknings-kamera tillsammans med sin vän, Ikmet Kodzadziku, strax före rånet. Även Jusuf Hani anses tillhöra den så kallade Naserligan. Han och Kodzadziku fanns båda på Näsets badplats vid den uppmärksammade gängsamman-drabbningen 2001. Hani är häktad i Norge och hittills har bara två förhör hållits med honom.

Ikmet Kodzadziku, 29
En cigarettfimp blev hans fall. Efter mångmiljonrånet i Stavanger, april 2004, hittade polisen hans dna-spår i en av rånbilarna. Under det mycket välplanerade rånet sköts polisbefälet Arne Sigve Klungland ihjäl. Troligen var det också rånarligan som organiserade stölden av Edward Munch konstverk "Skriet" för att distrahera polisen. Bytet vid Stavangerrånet blev över 60 miljoner svenska kronor. Kodzadziku dömdes slutligen till 13 års fängelse. Huvudmannen David Toska fick 18 års fängelse. Ikmet Kodzadziku uppges stå nära den så kallade Naserligans ledare, Naser Dzeljilji.

PI artikelsamling - Rånet mot Nokas/Yusuf ger upp

Det misslyckade postrånet, Gbg

Rene Akofely, 33
Han var ligaledaren och hjärnan bakom postrånet. Enligt polisut-redningen skulle Rene Akofely, huvudman bakom postrånet i Göteborg, starta krig mot fängelse-gänget Asir. Rånpengarna skulle användas till en attack mot bland annat Asir-ledaren Suyar Gürbuz (läs domen, PI artikel). En knivattack mot Akofely i fängelse-duschen på Norrtäljeanstalten ska ha varit anledningen. Rene Akofely klassas sedan tidigare som en av Stockholms mest brottsaktiva och finns med på polisens så kallade Nova-lista. Han dömdes till sju års fängelse för postrånet.

Paul Akofely, 32
Rånet blev ett fiasko – men vid postrånet i Göteborg förlamades staden under några timmar. Polisens jakt efter rånarna saboterades med bombattrapper, och när ett stort antal bilar sattes i brand. Gärningsmännen hade räknat med 80 miljoner kronor i byte men fick bara med sig 500 000 kronor. Det mesta i rikskuponger. Paul Akofely är yngre bror till Rene Akofely. För postrånet dömdes han i juni i år för bland annat sabotage och medhjälp till rån till fyra år och två månaders fängelse.

Hovrättsförhandlingar pågår. Mål nr kommer.

PI artikelsamling - Det misslyckade postrånet, läs domen

Hallunda-rånet / Fucked for Life (FFL)

Daniel Maiorana, 32
Han är den utpekade ledaren för Botkyrkagänget Fucked for life. FFL är det kriminella gäng i Sverige som är mest sammankopplat med värdetrans-portrån. Minst fyra stora värdetransport-rån har kopplats till gänget som Maiorana uppges styra.
Det största vid Hallunda 2005 då bytet blev 15 miljoner kronor. Polisen varnar för gänget på grund av deras hänsynslöshet under rånen. Risken att oskyldiga drabbas är mycket stor, bedömer polisen. Maiorana är, liksom andra FFL-med-lemmar, känd från rymningar. Tre gånger har han avvikit från Kumla och Hall. Daniel Maiorana avtjänar ett fängelsestraff för bland annat rån fram till februari 2010.

Mårten Tammiharju, 31
Yrkesrånaren Tammiharju har klassats som en av Stockholms mest aktiva rånare och har bedömts vara farlig för allmänheten. Den 6 maj 2002 besköt han två civilklädda polisspanare i Västerås. Bakrutan på polismännens bil splittrades av skott. Tammiharju räknas som en av ledarfigurerna inom nätverket Fucked for life, med rötter i Botkyrka söder om Stockholm. Han har dömts för värdetransportrån och varit efterlyst flera gånger. Kanske mest känd för ett flertal uppmärk-sammade rymningar och fritagningar på senare år. Placerades nyligen på Kumlaanstalens nya högsäkerhetsavdelning och friges tidigast juli 2012.

PI artikelsamling - FFL-medlemmar tvångstatuerade, läs domen

Akalla-rånet

Simon Coskunoglu, 39
Akalla, 25 augusti 2005, 04.30: Med en hjullastare krossade rånarna metallgrindarna till
Securitas värdedepå i Akalla, norr om Stockholm. Två rånare med automatvapen tog sig in i depåns utlastningszon. Efter sig lämnade de en sprängladdning och fotanglar. 15 bilar fick punktering. Bytet blev 26 miljoner kronor. Enligt rätten var Simon Coskunoglu en av rånarna inne i värdedepån och han ansågs vara en av de mest drivande bakom rånet. Han dömdes 2006, tillsammans med ytterligare två gärningsmän, till åtta års fängelse för rånet. Simon Coskunoglu är enligt uppgift vän till Daniel Maiorana från FFL.

Aftonbladet PLUS-artikel
Tillägg av PI

Video

Arlandarånet
Beväpnade med automatvapen slår rånare till mot väktare som lastar ur sedelsäckar ur ett SAS-plan den 12 juli 2002. Rånbytet är det största hittills i svensk kriminalhistoria: 44 miljoner.

Hallundarånet
En värdetransport sprängs, bilar sätts i brand. Ett av de mest våldsamma värdetransportrånen inträffar i Hallunda i Stockholm 29 augusti 2005

Depårån i Akalla
Med en hjullastare forcerar rånarna väggen till Securitas värdedepå i Akalla den 25 augusti 2005. Bytet blir 26 miljoner kronor.

Värdetransportrån vid Stora Höga
Rånare spränger en värdetransport vid Stora Höga mellan Styenungsund och Kungälv den 3 november 2005. Dådet filmas av en privatperson.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: