Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 augusti 2009

Lisebergsmannen: irakier bluffade till sig miljoner som ”handikappad”


Familjen påstod att deras son var handikappad och lyckades få ut runt fyra miljoner kronor i bidrag. Men det finns ett problem: han är fullt frisk.

3447786819

Hans pappa och systrar anställdes som personliga assistenter och mellan 1 november 2005 och 31 januari 2009 kunde familjen kvittera ut miljoner i ersättning från försäkringskassan. När polisen, av en annan anledning, gjorde husrannsakan i familjens lägenhet hittade de en digitalkamera med ett 30-tal privatbilder från Liseberg där 33-åringen sågs röra sig obehindrat. Familjen insåg krissituation – och plötsligt fick en av systrarna ett hysteriskt anfall. Polisen är övertygad om att det var iscensatt för att avleda uppmärksamheten.

- Vi var tvungna att koncentrera oss på henne. Under tiden raderade en annan person bilderna, säger kriminalinspektör Kjell Borgström. Men minneskortet gick att återskapa.

Mamman, pappan och sonen misstänks nu på sannolika skäl för grovt bedrägeri. Mannens föräldrar är svenska medborgare, men inte 33-åringen, som kom till Sverige för ungefär fem år sedan. Det är under den tiden som familjen fått ut bidrag från Försäkringskassan.

- Egentligen fick han inte komma in i landet om det inte fanns ömmande skäl. Då påstods det att han var skadad i en trafikolycka och behövde daglig omsyn. Han skulle enligt uppgift vara förlamad på hela högra sidan. Han skulle vara rullstolsbunden och kunde inte gå, äta eller sitta, berättar Karl-Arne Ockell, utredningschef på bedrägeriroteln på Hallandspolisens rotel för grova brott.

Mannen har övertygat sin omgivning att han inte kan röra sig.

- Nu har vi en film som visar när mannen är ute och joggar, han dansar och han bär på barn. Han är uppenbart fullt frisk. Hur länge han har varit det vet jag inte, säger Ockell.

När polisen tog in pappan i familjen för förhör och visade filmen med sonen joggandes blev han knäckt.

- Pappan i familjen vill varken erkänna eller förneka på inrådan av sin advokat. Om det blir bara pappan eller flera familjemedlemmar jag begär häktade vet jag inte just nu.

Familjen

  • Ali Samir Husein, född 76-07-16, 33-åringen
  • Najat Al-Etbi, född 58-05-16, mamman
  • Abdallha Husein, född 49-03-15, pappan

PI har inga uppgifter som systrarna, vare sig namn eller om de också misstänks på något sätt.

Länkar

Halmstads tingsrätt, Mål nr B 1964-09
GT
GP Halland

Tagged: "handikappad", Försäkringskassan, grovt bedrägeri, halland, Halmstads tingsrätt Mål nr B 1964-09, irakier, Lisebergsmannen


Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: