Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 augusti 2009

Intifadan sprider sig: brandmän träffades av 5,7 kilo tung sten under utryckning


Olika stadsdelar, Göteborg

bilbrand

Fredagskvällen inleddes lugnt i Göteborg. Sedan kom larmen från de olika stadsdelarna. Runt midnatt utsattes flera spårvagnar på linjen mot Opaltorget för stenkastning. På spårvagn linje 1 krossades två rutor på förarplatsen och ruta inne i vagnen. Även spårvagnen som kom några minuter efteråt träffades av flera stenar.

- Vi fick mer eller mindre fly för att vi skulle rädda den vagnen och passagerarna i den, säger Mikael Lagerqvist, trafikledare på spårvägen.

Spårvägen beslutade i natt att stoppa all trafik mellan Frölunda torg och Opaltorget på grund av stenkastningen. Även polismännen utsattes för stenkastning när de kom till platsen.

- Vi blev attackerade vid en spårvagnshållplats i Frölunda, säger insatschefen Martin Fredman.

Den allvarligaste händelsen inträffade klockan 01.15 i Hjällbo. En brandbil från stationen i Kortedala körde med blåljusen påslagna, larmade till en container-brand. När fordonet passerade en av gångbroarna vid Hjällbo centrum small det till.

- Stenen kom från tomma intet. Föraren hann inte reagera, men han lyckades få stopp på fordonet, berättar Stefan Hermansson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Stenen, som vägde 5,7 kilo, gjorde ett halvmeterstort hål i vindrutan och träffade föraren på armen och i knät. Räddningstjänstens styrkeledare satt vid attentatet framåtlutad på passagerarsätet och klarade sig undan skador tack vare sin hjälm. En brandman i baksätet av fordonet fick glassplitter i ögonen. De båda skadade brandmännen fördes till sjukhus men uppges ha klarat sig undan allvarligare skador. På Kortedala brandstation, och inom räddningstjänsten i stort, rådde under lördagsmorgonen en känsla av chock och ilska bland personalen.

Bränder och stenkastning

När Polisens Martin Fredman kortfattat ska sammanfatta några av nattens våldsamheter låter det så här:

- Stenkastning mot bussar i Billdal, raketer har skjutits både mot polis, allmänhet och bilar i Hjällbo. Stenkastning mot väktare i Gårdsten, stenkastning mot polis och räddningstjänst i Hjällbo, raketer har skjutits in i Bergsgårdsskolan så de var nära att elda upp den, men det fick räddningstjänsten släckt.

Kl 03.40 brinner det för fullt i flera garagelängor på Stjärnbildsgatan i Kortedala, Bergsjön brinner för fullt. Spridningsrisken var stor och räddningstjänsten fick en jobba på två fronter – försöka begränsa spridning och släcka brandhärden. Totalt brandskadades 14 garage. Fyra bilar totalförstördes när lika många garage-utrymmen brändes ut. Bilbränder i Frölunda, Tuve, Ödegärdet, Bondegärdet. Dessutom har bränder anlagts i Nya Bergsgårdsskolan i Hjällbo och i Tuve IF: s klubbstuga.

Polisen har inte lyckats gripa någon för något av dåden. Trots allt bråk vill Martin Fredman ge en eloge till alla vuxna som varit ute.

- Det är glädjande är att det är mycket vuxna ute, framförallt i Hjällbo och på Hisingen och I Frölunda. Dom är vi jättetacksamma mot, de gör ett jättebra jobb där.

Sista tiden

  • 10 augusti: Polisen gör en insats i Backa som av ungdomar uppfattas som onödigt hårdhänt.
  • 18 augusti: Oroligheterna i Backa startar. Polisbil utsätts för massiv stenkastning på Blendas gata. En bil sätts i brand.
  • 19 augusti: Polisen, bostadsbolaget Poseidon och stadsdelsförvaltningen i Backa träffas för att diskutera. På kvällen fortsätter oroligheterna både i Biskopsgården och Backa.
  • 20 augusti: Extra resurser sätts in i jakten på de skyldiga bakom oroligheterna på Hisingen de senaste dygnen. Mellan 80 och 100 ungdomar har varit inblandade, uppger polisen.
  • 21 augusti: En 22-åring anhålls efter de senaste oroligheterna i Backa. Han betraktas som en av de mer drivande i skaran initiativtagare. Han släpps efter några dagar, men är fortfarande misstänkt.
  • 22 augusti: Oroligheterna sprider sig till Tynnered och Frölunda. Ungdomar kastar sten mot väktare och räddningstjänst. En utredning pågår.
  • 25 augusti: Bränderna och stenkastningen fortsätter i flera stadsdelar.
  • 27 augusti: Misstänkt mordbrand. En del av Vättnedalsskolan i Tynnered eldhärjas. Byggnad vid Björkdungens kafé brinner. Moped brinner vid Vättnedalsskolan.

Länkar

GP 2009-08-27, boende har tröttnat
GP 2009-08-27, åtta gripna
GP 2009-08-28, nya bränder
GP 2009-08-28, studie om unga och bränder
GP 2009-08-28, ännu en brand upprör
GP 2009-08-28, basketspelare nattvandrar
GP 2009-08-29, sten mot brandkåren
GT 2009-08-29, brandmän skadade i stenattack
GP WEBTV
GP WEBTV
GP WEBTV

Gottsunda, Uppsala

Det var oroligt i stadsdelen Gottsunda i Uppsala under fredagskvällen och natten till lördagen. Det var andra natten i rad som det var oroligt i området, med flera bilar som satts i brand. Vid ett större bråk i Gottsunda centrum på fredagskvällen omhändertog polisen sju ungdomar för störande av ordning. De släpptes senare. Två personer ska ha uppsökt sjukhus för att plåstras om och upprörda Gottsundabor anklagade polisen för att ha misshandlat ungdomar.

- Vid sådana här situationer blir det ofta besvärligt och det finns alltid personer som vägra att åtlyda polisen och då måste man ta i. Det finns inte någon anmälan mot polisen om misshandel, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

- Bland de här ungdomarna finns det dock några som är kända av oss sedan tidigare, säger Christer Nordström.

Fönsterrutor krossades vid Gottsunda centrum, Gottsundabadet och Gottsundaskolan. En obemannad parkerad väktarbil utsattes också för stenkastning i samband med att väktaren åkt på larmet om skadegörelsen. Senare under natten började en husbil brinna i området och två andra bilar som var parkerade i närheten fick också skador. Det var andra kvällen i rad som bilar sattes i brand i Gottsunda- och Valsätraområdet. Natten till fredagen antändes fyra bilar. Även i Stenhagen sattes en bil i brand under natten

UNT 2009-08-29

För den intresserade finns bilder per händelse på

Blåljusbilden
- samlar landets frilans/nyhetsfotografer



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: