Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 29 augusti 2008

Nödrop från Oslo

Ursprungsartikel:
http://everykindapeople.blogspot.com/2008/08/ndrop-frn-en-somalisk-kvinna.html


"Jag är trött på att ha tålamod med en situation där barn inte får tillräckligt med mat hemma, där kvinnor misshandlas av sin man varje dag, där barnbidraget används för att köpa khat, där viljan att uppnå allt mer kontantstöd och barnbidrag är starkare än förmågan att ge vård och närhet till sina barn", skriver Amal Aden.

Kvinnan bakom pseudonymen Amal Aden är från Somalia, men har bott i över tio år i Norge. Hon är en ung mamma. Varje dag umgås hon med somalier. Nu har hon debuterat som författare med bok som skakar om den somaliska miljön i Oslo, Se oss! Bekymringsmelding fra en ung norsk-somalisk kvinne.

Vissa skulle säga att hon sparkar på en sårbar grupp som ligger ner. Men hoppet om att somaliska barn i Norge ska få ett bättre liv, är orsaken till att Amal Aden berättar om förhärskande attityder och föråldrade traditioner i den somaliska miljön.

Aftenposten. Tack för tipset Veritas Universalis

Bild: Khat är ingen grönsak

Somalier som kommer till Skandinavien, är de verkligen flyktingar? Om de är arbetskraftsinvandrare borde de göra rätt för sig (eller inte få uppehållstillstånd över huvud taget). Men om de är riktiga flyktingar kan inte samma krav ställas, "riktiga flyktingar flyr för att rädda livet, inte för att söka arbete." Därför är följande uttalande av en arbetsgrupp i det svenska regeringspartiet Moderaterna konstigt: "Arbetslinjen bör prioriteras redan i asylmottagandet." Att blanda ihop begreppen på det viset legaliserar asylturism, falska flyktingar och kriminella människosmugglare.

Arbetsgruppen har naturligtvis rätt i att "missriktad välvilja leder till kravlöshet när arbetsföra människor, oavsett etnicitet, under långa tider lever på bidrag i stället för att ta ansvar för sin försörjning." Men varför då fortsätta att släppa in dem i landet? Skall det upprättas arbetsläger, eller hur är "arbetslinjen" tänkt?




Källa: Every Kinda People (gästinlägg)

Inga kommentarer: